zaterdag 30 juli 2011

Vakantie 5 De Punt van Reide




































Wij gingen vanmiddag voor de allereerste keer naar de Punt van Reide en zagen daar tot onze ongelofelijke verbazing niet 2, niet 10, maar 103 zeehonden op de dijk liggen, de beesten lagen ongeveer 25 meter voor ons op een strandje. Op de foto's kan je duidelijk zien dat ze ons in de gaten hielden maar ons verder negeerden, om onze middag helemaal schitterend te maken verbleven aan de andere kant van de dijk ook nog eens een kleine 100 lepelaars op een eilandje in de Eems.
Ik meen het eerlijk als ik zeg dat onze middag niet meer stuk kon.
Zo iets hebben we zelfs op de zeehonden excursie afgelopen woensdag niet gezien. Het schijnt heel ongebruikelijk te zijn dat de zeehonden er lagen terwijl het ook nog eens hoog water was in de Dollard.

De Punt van Reide is een Nederlands schiereilandje, dat behoort tot de gemeente Delfzijl en ligt tussen de Dollard en de Eems nabij Termunten.

De landtong is een restant van de oeverwal van de Eems die door de stormvloeden niet is weggeslagen. Hierop lagen eertijds twee dorpen: Oosterreide en Westerreide. Het schiereiland bestaat grotendeels uit kwelders. Aan het eind bevinden zich enkele wierden. Volgens de 17e eeuwse historicus Ubbo Emmius liep de Reider Ee (het verlengde van de Westerwoldse Aa) tussen beide dorpen Ooster- en Westerreide door. De beroemde Duitse abdij Werden aan de Roer had aantoonbaar sinds de negende of tiende eeuw enkele bezittingen in Oosterreide. Deze goederen waren waarschijnlijk in het bezit gekomen door de prediker Liudger die in de Groninger kuststreek missiewerk had verricht. Werden bezat ook het patronaatsrecht van de kerk van Oosterreide. In 1256 werd dit recht overgedragen aan het klooster van Palmaer.

Van 1580 tot 1594 lagen er twee versterkte schansen, de één rondom de kerk van Westerreide en de ander 240 m verder aan de zeekant. De dorpen waren toen al verdwenen. Dit verklaart waarom men de schans aanlegde op het kerkhof van Westerreide. Op 24 juni 1589 werden beide schansen door graaf Willem Lodewijk veroverd. Beide schansen werden omgebouwd tot een goed verdedigbare schans met vier bastions. In Reide lag bovendien tot aan het begin van de 16e eeuw een nonnenklooster van de Augustijnerorde. Het klooster had daar minimaal sinds 1376 gestaan.

In de jaren 1970 werd voor 30 miljoen gulden op de Punt een sluizencomplex aangelegd, dat water zou ontvangen van een aan te leggen buitendijks kanaal. Dit kanaal is uiteindelijk vanwege milieubezwaren nooit aangelegd en de sluis is afgebroken.

De Punt van Reide is tegenwoordig natuurgebied en in beheer bij Het Groninger Landschap

Natuurlijk stond ik weer te likkebaarden met mijn professionele lensje op de Canon!!

3 opmerkingen:

  1. Zeg Henk, heb jij eigenlijk wel eens een dag vrij tijdens je vakantie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de tip. Ik ben er -na het lezen van je beschrijving- vandaag meteen naar toe gegaan en ik vond het prachtig. Veel zeehonden, inderdaad ook bij vloed, en twee groepen lepelaars. En natuurlijk heel veel vogels. Ik zou bijna zeggen: niet verder vertellen. Straks komen er teveel mensen kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bob van Dijk oet Grûnn1 augustus 2011 om 20:09

    Toevallig hoorden we dit vandaag ook van een bevriende Groninger brugwachter. We gaan hier zeker naar toe met een vriendin uit Utrecht die hondengek is. Dus kennelijk hoogwater uitzoeken, heren?

    BeantwoordenVerwijderen