maandag 2 november 2009

Passage van de Mercs Uhana


Afgelopen nacht, van zondag op maandag, verzorgden mijn collega B.B. en ik de gemeentelijke inbreng bij het transport van een heel groot zeeschip, de Mercs Uhana met als registratieplaats Colombo (Sri Lanka), door een gedeelte van de stad Groningen. De passage zou 's nachts plaatsvinden in verband met de waterstanden.

Om ongeveer 23.00 vertrok het schip, getrokken en in koers gehouden, door 2 sleepboten van de firma Bijma uit Hoogezand om rond 09.30 in Delfzijl aan te komen. De passage in Groningen stond na middernacht gepland.
Wij werden om 00.45 gebeld door vader Bijma (van de slepers!!) met de woorden, ''Goeiendag, we zijn op bijna 600 meter van de Duinkerkenbrug, dus kom maar''. Op dat moment gaan bij ons de ''bellen rinkelen'', collega B.B. komt met de auto uit Harkstede waar hij woont en ik zelf stap aan de andere kant van de stad in de auto. Radio ''knoerthard'' aan en op weg naar de Gideonbrug die bediend moet worden.

Wanneer we daar zijn zien we in de donkere verte een naar het lijkt ''compleet verlicht flatgebouw''aankomen drijven door de genoemde Duinkerkenbrug, sleper ervoor en eentje erachter.
Wanneer de Duinkerkenbrug gesloten is begint bij ons het circus op ''volle toeren te gaan draaien''.
Pontons worden als een geleiders voor de brug gelegd, lichtslangen worden aangesloten, aanwijzingen naar de slepers gaan via portofoons door de lucht. De ''trechter'' voor de brug is gemaakt!!

Ja, en dan komen wij in aktie, brug openen en alles goed in de gaten houden.
Zelf maak ik altijd een serie foto's, ditmaal ook eentje naar het raam zodat jullie kunnen zien hoe vlakbij de bovenbouw + de kranen van het schip langs ''ons huisje'' gaan.
Het schip ging vlot door de brug, wij sloten de brug weer en gingen rond 02.00 weer naar huis.

Bijna 02.45 in bedje om de volgende morgen (vandaag dus!!) er weer om 06.45 naast te staan.
Het was weer een mooie nacht, kijk zelf maar!!

VOOR EEN DIA SHOW VAN ALLE FOTO'S KLIK HIER - CLICK HERE FOR A SLIDE SHOW OF ALL THE PICS

4 opmerkingen:

 1. Wat een vakmanschap zeg, dat zo'n schip dan jullie 'stuurhut' niet van z'n plek drukt! Mooie serie hoor Henk, je bent niet voor niets bij nacht en ontij bezig geweest! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi

  Nice work, nice pics - thanks for taking good care of our baby!

  Capt Wahid
  Project Manager New Buildings
  MSCL, Sri Lanka.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ''Capt Wahid, you're always welcome for sure''
  Greetings from The Netherlands
  Henk Landkroon, ''your'' bridge operator!!

  BeantwoordenVerwijderen