zaterdag 12 december 2015

Hendrik de Vriesstipendium

vijf kanshebbers Hendrik de Vriesstipendium

Christine Bax, Sacha Landkroon, Marleen Nagtegaal, Irene Wiersma en Lilian Zielstra maken dit jaar kans op het Hendrik de Vriesstipendium. De twee winnaars worden op zaterdagmiddag 12 december door wethouder Paul de Rook bekendgemaakt. Dat zal gebeuren op het evenement Wildvang dat in het CBK zal plaatsvinden.
In 1986 heeft de gemeente Groningen, als eerbetoon aan de dichter en schilder Hendrik de Vries (1896-1989), het Hendrik de Vriesstipendium ingesteld. Het stipendium is een aanmoedigingsprijs voor professionele jonge kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. Het gaat jaarlijks om twee stipendia van elk 6.000 euro. In het ene jaar richt het stipendium zich op literatuur, en het andere jaar op beeldende kunst. In 2015 is dat literatuur. Onder de schrijvers die in het verleden het Hendrik de Vries stipendium toegekend kregen bevonden zich onder andere Jurre van den Berg, Rosa Timmer en Joost Oomen. In 2013 ging het stipendium naar Leonie Veraar en het duo Ruth Koops van 't Jagt en Lieke van den Krommenacker.
Wildvang is een event dat de spotlights richt op het talent van Groningen met beeldende kunst, literatuur, muziek en deejays. In de line-up staan optredens van beeldend kunstenaars Sander Bos en Eva Weerts, stadsdichter Kasper Peters, Inge van Calkar, Vikings in Tibet, de Groningstalige band Swinder, de dj’s Pushin Wood Soundsystem en de winnaar van het Andrea Elkenbrachtfonds RenĂ© van Munster samen met Bram Terra. Wethouder Paul de Rook maakt tijdens Wildvang bekend welke 2 literaire talenten dit jaar het Hendrik de Vriesstipendium winnen, een van de belangrijkste kunstprijzen in Groningen. En de stipendiumwinnaars beeldende kunst van vorig jaar, Iris de Groot en Vlaplif presenteren hun werk. Presentatie: Maarten Bronts. Food & Drinks: Foodfellas en Fris & Rein. Wildvang begint om 17.00 uur en duurt tot 22.00 uur, locatie: CBK, Trompsingel 27, toegang gratis. Het complete programma, de timetable en meer informatie vind je op www.cbkgroningen.nl

Bericht komt van de Slagsite en is geschreven door Maarten!!

1 opmerking: