dinsdag 19 april 2011
Kievitsbloem in het Stadspark
Kievitsbloemen in het Stadspark van Groningen.
We kwamen een groep van een 20 van deze zeer bijzondere plantjes tegen, het lijkt me beter niet niet de precieze plaats te vertellen!!
Kievitsbloem
De kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is een plant uit de leliefamilie (Liliaceae). Het is een in het wild in Nederland zeer zeldzaam voorkomend bolgewas, dat wettelijk beschermd is. In België is de plant in het wild uitgestorven[1]. De bloem heeft paars (soms wit) geblokte bloemblaadjes. Het plantje heeft een zeer tere stengel met smalle blaadjes, die een aantal maanden na de bloei afsterft. De planten doen er acht jaren over om in bloei te komen. De zaden zijn relatief groot en verspreiden zich drijvend op het water. De plant is voor z'n verspreiding van de zaden dan ook volledig afhankelijk van overstromingen en een hoge waterstand in de winter.
De belangrijkste groeiplaats van de wilde kievitsbloem is langs de oevers van de Vecht en het Zwarte Water in Zwolle. Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse kievitsbloemen staat hier. Van oudsher kwam de kievitsbloem voor in gebieden met klei-op-veen en dan vooral de gebieden die 's winters onder water stonden. De plant kan erg slecht tegen aanpassingen aan het grondwaterpeil en is op de meeste plaatsen al voor de Tweede Wereldoorlog uitgestorven.
Een bekende verwant van de kievitsbloem is de uit Azië afkomstige keizerskroon (Fritillaria imperialis), die eveneens in België en Nederland als winterhard bolgewas kan worden gehouden.
Natuurlijk fotografeerde ik ze voor jullie!!
Very interesting blossoms !
BeantwoordenVerwijderenBijzonder om die zomaar in het Stadspark aan te treffen. Ik heb 'm 1 keer ergens in het wild kunnen fotograferen, daarna heb ik hem nooit meer gezien.
BeantwoordenVerwijderen