dinsdag 25 augustus 2009
Doevedans kan het Shaken met zijn Koningin!!
Dit volgende relaas is rechtstreeks overgenomen van weblog Waterlanders
Dat we al een tijdje gebukt gaan onder een wespenplaag, dat lijkt me duidelijk. Ondanks het feit dat mijn eerbied-voor-het-leven-hart er faliekant tegen is, hebben wij ook een aantal van die wespenvangers in de tuin. Ik vind het gruwelijk, maar als je ze niet ophangt, vliegen die beestjes bij bosjes (echt tientallen!) je huis binnen. Dat hebben we ondervonden toen ze nog niet hingen, echt. En gezien het feit dat zo'n populatie ergens in de herfst toch uitsterft, kunnen de gewetensbezwaren tenminste een beetje gerelativeerd worden. Maar eigenlijk wilde ik het hier helemaal niet over hebben. Wat ik nog wel even wil opmerken aangaande de wespenvangers, is het feit dat die dingen zo'n misplaatst gezellig vormpje hebben. Ze zien er uit als een bijenkorfje waar de honing welig tiert en het heel de dag goed toeven is voor de kleine geel zwarte vriendjes. Dat een bij en een wesp heel verschillende diertjes zijn, dat lijkt de fabrikanten van deze genocidekorfjes ontgaan. Ik noem het massamoord in decoratieve verpakking, maar dit alles geheel terzijde.
Waar ik het eigenlijk even over wilde hebben is de heer Jan Doevendans, een (zelfbenoemd?) ecologisch en biologisch heerschap hier in de stad. Dat hij vindt dat alle duiven maar tot paté gedraaid moeten worden, wisten we al. Dat hij de tuin rond zijn vakantiehuis volledig liet verwilderen, is ook uitgebreid in het nieuws geweest, maar nu heeft meneertje Kweetal weer iets nieuws verzonnen. Vandaag te lezen op de site van RTV-Noord: Doevendans heeft een verklaring voor de wespenplaag. Doefje meent dat de wespen uitvliegen omdat de koningin niet meer leeft. Doefje weet dat de beestjes daarom geen reden meer hebben om in het nest te blijven. Doefje orakelt dat het eind september allemaal over zal zijn. Nou Doefje, ik heb nieuws voor je. De Koninginnen zijn niet dood. Leve de koninginnen! Een wespenkoningin begint in het vroege voorjaar met het aanleggen van een nest, dat doet ze helemaal alleen. Tegen de tijd dat de larven uit de eerste eieren volgroeid zijn en zich verpopt hebben, heeft de koningin soms al een tweede verdieping gebouwd. Als de eerste werksters verschijnen nemen ze de bouwwerkzaamheden van de koningin over. De werksters maken nieuwe, steeds grotere, raten onder elkaar. Na een tijdje worden weer kleinere raten gemaakt, zodat het nest een bolvorm krijgt. De koningin blijft nu in het nest en wordt gevoed door haar dochters, die ook het voedsel verzamelen voor de opgroeiende larven. Een kolonie bestaat uit ongeveer 5000 wespen. Het totale aantal nakomelingen van de koningin kan 5x zo groot zijn.
Tegen het einde van de zomer wordt een generatie van mannetjes en vruchtbare wijfjes geboren. De wijfjes worden de nieuwe wespenkoninginnen. Ze zijn iets groter dan de werksters. De eieren waaruit de werksters en koninginnen komen, zijn altijd bevrucht door sperma dat de koningin na de paring in haar lichaam bewaart. Uit de onbevruchte eieren komen alleen mannetjes. Na de paring gaan de mannetjes dood, de koninginnen overwinteren. Op het eind van de zomer worden de werksters traag en verwaarlozen zij de werkzaamheden aan het nest. De werksters en de oude koningin sterven in de herfst bij de eerste nachtvorst.
Dus.....hebben we al nachtvorst gehad meneertje Kweetal? Sterven de koninginnen in de winter? Neen, alleen de oudste, de bouwster van het nest, sterft, maar alle nieuwe koninginnen die nu nog geboren moeten worden, overwinteren en gaan ons volgend jaar met nieuwe nestjes verblijden. Hopelijk in jouw verwaarloosde dakgoot Doevendans!
Een deel van de tekst in dit stukje is afkomstig van http://www.beesies.nl/wesp.htm Tis maar dat u het weet
P.S. Leest Waterlanders veel en vaak voor een andere kijk op de wereldse zaken!!
Stormpie je weet het weer mooi te brengen.
BeantwoordenVerwijderenIk hoop dat Doefje het ook leest.
leuke beestjes zijn dat! Overigens, als je in een omgeving woont met veel groen om je heen, loop je een grote kans dat je last krijgt van boktor. Mocht dit het geval zijn, is dit de oplossing: boktor
BeantwoordenVerwijderen