dinsdag 7 maart 2017

Lezing Neie Boeren in Roden met een optreden van dichter Sacha Landkroon

In Roden is op 12 maart 2917 de lezing Neie Boeren als afsluiter Drents schriever Sacha Landkroon

Expositie ‘Neie Boeren’ met lezing en biggenpot


RODEN De nieuwe expositie ‘Neie Boeren’ in kunstencentrum K38 is vrijdag geopend door kunstenaar/boer Stef Meijman en twee biggen.
Meijman, woonachtig in Veenhuizen waar hij ook op beperkte schaal varkens houdt, hield een gloedvol betoog over landbouw. Over afspraken met boeren, die al zeker vijfduizend jaar geleden gemaakt zijn. En in het kader waarvan nu betaald wordt voor agrarische producten. Alleen te veel, aldus de spreker, door de tussenhandel. Waarvan ook vanuit het publiek een bijdrage werd aangereikt, namelijk de (gelijke) kwaliteit van melk tegenover de enorme prijsverschillen.
Meijman vertelde ook de spekclub, die hij zelf in Veenhuizen heeft opgezet. Waarbij inwoners steeds een beetje betalen om later een varken te kunnen kopen. De kunstenaar sprak in zijn betoog de hoop uit dat het publiek, niet alleen bij de expositie maar altijd, betrokken blijft bij boer en dier. Om vervolgens de twee biggen te tonen aan de aanwezigen.

Portret

De expo bestaat uit portretten van elf Drentse boeren gemaakt door de acht kunstenaars van “Drents Portret”. De expositie kenmerk zich door diversiteit. Ten eerste zijn er boeren weergeven van allerlei
‘pluimage’, van veeteelthouder tot schapenboerin tot bloemenkweker en ten tweede kent elk werk de eigen persoonlijke stijl van de kunstenaar.
Zondag 12 maart om 13.30 uur is er een lezing over het drieluik ‘De Verantwoording’. De hierop afgebeelde boer Tom Geijsel van een fokzeugenbedrijf uit Een-West vertelt zijn verhaal als boer. Hij vertelt over zijn keuzes, zijn manier van bedrijfsvoeren en het tegenwoordige boeren. De kunstenares Anneke Verstegen legt uit hoe het kunstwerk tot stand is gekomen, wat haar voorbereidingen waren en waardoor zij geïnspireerd werd.
Als laatste komt Drents schriever Sacha Landkroon aan het woord, hij draagt zijn werk voor uit het bijbehorende boek ‘Neie Boeren’. Kosten lezing 7 euro, inclusief de 2 euro entreekosten voor de expositie.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten